Tänään oli mammografiareissu,ensin kuvaus ja sitten ultra.Erittäin mukava naishoitaja kuvasi rinnat ja pienen odottelun jälkeen ohjasi lääkärin luo ultrattavaksi.Siinä missä käynti oli ollut miellyttävä siihen saakka,muutti jäätävänoloinen ja tyly lääkäri loppukäynnin ihan toisenlaiseksi.

Ensin sain luennon,että jos on suvussa syöpää niin perinnöllisyyys pitäisi selvittää syöpäyhdistyksessä (nyt en muista tarkkaa paikkaa,minkä lääkäri sanoi) ja koska äidilläni ei syöpää ole todettu niin perinnöllisyysgeenitutkimuksiin tuskin kannattaa lähteä.Ja koska äidilläni ei ole syöpää todettu niin tuskin on minullakaan.

Lääkäri kyseli myös,että onko rinnoissa ollut kipua.Vastasin että ei,mutta tietty kohta vasemmassa rinnassani on kyllä ollut kipeä.Sitten sain seuraavan luennon,että syöpäpatit ovat pääsääntöisesti kivuttomia,ne havaitaan yleensä oireettomina möykkyinä.Rinnoissa esiintyy paljon muutakin kipua ja kipu ei kerro syövästä.

Turhaa yritin sopertaa,että olen tullut tarkistuttamaan rinnat,koska juuri syöpään sairastunut serkkuni toivoi niin,ja että halusin itsekkin tutkia terveyteni tilaa.Lääkärin mielestä tarkastuksia ei kannata tehdä jos ei ole selkeää muutosta havaittavissa,pattia siis tai muuta sellaista.Ylimääräisistä tarkistuksista on vain haittaa ja ne aiheuttavat elimistölle turhaa säteilykuormitusta ynnä muuta.

Tuli vahvasti tunne,että olin tehnyt jotakin väärää kun olin pyytänyt omalääkäriltä lähetteen mammografiaan.seuraavan kerran menen kyseiseen paikkaan vasta sitten kun on seulontakuvausten aika.Siellä lääkäri ei voi tylyttää,koska seulaan on kutsuttu eikä hakeuduttu oma-aloitteisesti.

Maanantaina kun tapaan omalääkärini sanon kyllä etten halua mennä sairaalalle seurantatarkistuksille,joita hän kovasti minulle kaavaili sukurasitteen vuoksi.Jos on mahdollista ja rahapussi antaa myöden niin hakeudun kyllä jonnekkin toiseen paikkaan.Oli kyllä masentava kokemus vaikkei kuvissa ja ultrassa mitään poikkeavaa löytynytkään.